Om företaget:

Rita Designs inriktning är design och produktion av stickade kläder i 100% naturligt lingarn.

Den individuella verksamheten har i över 12 år specialiserats inom kläder av lingarn tillverkade för kvinnor. Med intensivt deltagande i olika utställningar samt försäljningsutveckling har efterfrågan på produktionen ökat.

Detta skapade behovet av att utöka företaget - att bygga ett team som skulle hjälpa till att genomföra projektet. 2015 bildades en grupp av unga, entusiastiska, begåvade kvinnor som nu arbetar vidare med produktionen i Litauen.

 

Livet med lin...

 

Människan samlar från det allra första ögonblicket i livet upp erfarenheter. De är personliga, individuella - och olika. De skiljer sig från andras... Idag, när jag har samlat så mycket kunskap om lin, vill jag dela den upplevelsen med andra. Jag vill förmedla känslan, den subtila kunskapen om naturen genom att klä upp kvinnor med stickade linnekläder och tillbehör. Jag vill att alla ska få känna naturens harmoni.
Jag har skaffat mina första upplevelser av livet i naturen på landsbygden. Där djupa traditioner från gamla tider finns kvar. Min personlighet och kreativitet har vuxit parallellt med upptäckten av naturens skönhet.

Jag tillbringade hela min barndom vid gungande linfält, högt gräs, skog och dungar… Jag älskade att plocka blåbär och smultron. Att samla svamp i gammelmormors flätade korg. Jag kände mig yr i huvudet av alla de speciella dofterna från naturen. Jag har alltid försökt att suga i mig alla dofter för att identifiera de mest vänliga för mig - särskilt lugnande, glädjande för hjärtat och själen. Naturens harmoni och kontraster, en mängd olika färgnyanser hamnade djupt i min själ. Linets böljande ängar har lämnat ett särskilt spår i mitt minne och hjärta... 

Linfält trollbinder alltid: från växtens första blomblad till mognad av frukt. Jag är fascinerad av linets alla färger och nyanser i alla skeden under dess liv, i olika reflektioner i solens ljus, under alla årstider... Från det att linet gror till nästa steg i livet som sedan fortsätter till garntillverkning. Det är fantastiskt att linets liv förlängs tack vare kreativiteten och det skickliga arbetet av människor. De hittade sätt att anpassa råvaran lin. Från barndomen kommer jag ihåg högtidligt dukade bord hemma, täckta med en duk av lin. Linnehanddukarna, linnebanden som användes vid begravningar… Från den vävda linneduken sydde folk skjortor och andra kläder.

Linet finns i mitt vardagliga liv, överallt. Och har påverkat min verksamhetsinriktning - att skapa människors kläder, att sticka dem från högkvalitativt 100 % lingarn. Jag vill ge människor en grundlig och djup förståelse av linet som växt - en dyrbar, fantastisk gåva till oss från naturen. Lin har extraordinära växtbaserade egenskaper som kan hjälpa till att känna oss piggare, friskare, mer harmoniska och uppleva kroppens och själens komfort.