Sök:Välkommen till Rita Design!

Rita Lubyte heter jag och bor i Stockholm där jag driver Rita Design, mitt företag som tillverkar och säljer stickade kläder av äkta naturligt lin.

Jag är född och uppväxt i Litauen där jag har gått mina utbildningar både på Konstfack i Kaunas och i Klaipèda. Under Konstfackstiden väcktes min passion för design och tillverkning av stickade kläder av äkta lin. Linet är som skapt för att klä kvinnor i alla storlekar.

Enligt min uppfattning är det inte bara miljön runt omkring som påverkar oss utan vi påverkas även av de kläder vi bär. Med äkta linkläder tar vi ett steg närmare naturen. Lin är ett rent naturmaterial. Linet lyfter fram sin bärare, glänser diskret med en härlig lyster och har ett fantastiskt fall, som sägs bero på att linet alltid söker sig tillbaka till jorden.

Linet är ett underbart material som bara blir vackrare med tiden. Jag har alltid fascinerats av lin och linets olika möjligheter, färger och färgskiftningar.

Barndomsminnen av linfälten


Under hela min barndom har jag följt förändringarna i naturen hemma på gården i Litauen när jag lekte ute på fälten och i hagarna. Tack vare min uppväxt har jag haft förmånen att på nära håll få följa linets utveckling från sådd till skörd. Från de allra första skotten som tittar upp på vårkanten och snabbt växer sig större. Vidare till de underbart ljusblå fälten sprängfyllda av alla ljuvliga små blommor. Till min förtjusning var fälten helt förvandlade en dag och de små ljusblå hade blivit härligt guldglänsande.

När linfälten var redo att skördas hjälptes alla åt, stora och små. Linet drogs upp och lades ut direkt på fälten för att torka som snabbt fylldes av alla linbuntar. Det såg ut som om linet förvandlats till en massa glänsande solfjädrar i en mängd olika färger. Fältens alla färgskiftningar fascinerade mig. Jag kunde inte förstå var alla färgtoner kom ifrån.

Mitt arbete med lin

I mitt arbete utgår jag från den äkta naturliga lintråden. Linet varierar alltid något i färg och skiftar i så många olika färgtoner helt beroende på hur ljuset faller. Det är det som gör linplaggen så levande och vackra. När linet färgas får vi en färgrikedom ur hela färgskalan, speciellt lämpliga är alla färger där färgpigmenten är naturbaserade.

Lin är ett levande material

Naturligt äkta lin är ett hemlighetsfullt material med både själ och egen identitet. Lin är ett material som lever och förvandlas med tiden. Lin har en egen vilja. Garn av rålin är precis som ett litet barn som vill gå sina egna vägar. Det beter sig inte alls som du säger. Det är därför det är så svårt att jobba med lin. Men med varsam hand blir även linet medgörligt, med tiden blir linet mjukt och följsamt.

Stickade kläder av lin

Lin är starkt och kan användas i många år. Lin töjer sig vid användning och drar ihop sig efter tvätt och vädring. Ett nytt och oanvänt linplagg har en fast form och känns behagligt sträv. Töjer man ut ett nytt linplagg återtar det sin form direkt.

Redan efter första användningen börjar linplagget förändras och lära känna dig och din kropp. Det blir mjukare och börjar följsamt töja ut sig efter din kropp. Efter första tvätten blir linplagget mjukare och får ett mjukare fall. När linplagget tvättas återtar det sin ursrungliga form (t.ex. storlek M) när det sedan används igen töjer det ut sig och förändras till M+.

Lin är ett material som älskar när det blir använt. Ju oftare man använder ett linplagg desto finare och skönare blir det. Med tiden kommer linplagget och din kropp bygga upp en alldeles egen relation.

Du är varmt välkommen att titta runt bland webbshopens stickade linkläder och jag hoppas att några faller just dig i smaken. Jag hoppas att du ska älska linet och linkläderna lika mycket som jag gör.

 

Bästa hälningar

Rita Lubyte